Kortrijk vindt oplossingen voor future-proof parkeerbeleid

Dankzij integratie tussen Nedap, GEOSPARC en InTouch

Sint-Truiden, Droneport – 12 september 2019

Parkeren in steden is een groeiend probleem en besturen zijn naarstig op zoek naar efficiënte en
toekomstgerichte oplossingen die de doorstroming in de stad verbeteren.
Overheden gebruiken steeds vaker Internet of Things, maar de communicatie tussen ‘Things’ en de stad
verloopt vaak stroef. Om deze communicatie te stroomlijnen, slaan Nedap, InTouch Solutions en
Geosparc de handen in elkaar; een mooi voorbeeld van hoe technologische partners kunnen zorgen voor
een succesvol parkeerbeleid in een echte smart city. Kortrijk is pionier op het gebied van parkeerbeleid
op basis van sensoren en was de piloot voor eerste implementatie van een werkbaar model voor steden
en gemeenten.

Jean-Paul Van De Winkele

“Door deze samenwerking geniet Kortrijk van betrouwbare handhaving en slimme doorstroming. En dit is nog maar het begin.”

Jean-Paul Van De Winkele Parkeerbedrijf Parko Kortrijk

Echter, een vooruitstrevend parkeerbeleid uitrollen is geen eenvoudige taak en bezorgt de stad en zijn medewerkers vaak extra werklast. Daarom ontzorgt InTouch Belgische steden met software voor digitale parkeervergunningen en een self-service portaal waar de burger een vergunning kan aanvragen, betalen of verlengen. Is er geen vergunning aanwezig of detecteert een parkeersensor een ‘overstay’ of te lange bezetting, dan zorgt de handhaver voor een correcte opvolging van het parkeerbeleid. Als expert in handhaving, beschikt InTouch over de kwalitatieve tools en data die handhavers nodig hebben met een focus op integratie met de soft- en hardware van de stad. InTouch Parking Guard is een softwaremodule die rekening houdt met lokaal parkeerbeleid en de situatie op het terrein. Hierbij ligt de focus op het ontzorgen van stads-of politiemedewerkers dankzij het verlichten van manueel werk zodat er tijd vrijkomt om aan de stad van de toekomst te bouwen. Een stad is voortdurend in beweging. Elk doordacht en vooruitstrevend parkeerbeleid moet zich aanpassen om aan de behoeften van de burger te kunnen blijven voldoen. Dit is waarom de internet of things specialisten van Geosparc er voor zorgen dat data efficiënt en betrouwbaar uitgewisseld kan worden tussen de “Things” en de stad. Geosparc biedt met Parktrack een kwalitatief middleware-platform zodat er efficiënt en real-time over sensordata kan gerapporteerd worden. Dit platform wordt verrijkt met allerlei kwalitatieve en kwantitatieve data die real-time doorgestuurd kan worden naar de handhavers en de stadsmedewerkers om meer inzicht te krijgen in de werking en de bijsturing van het parkeerbeleid, het effect op de burgers en de leefbaarheid van de stad.

Wanneer innovatieve bedrijven zoals Nedap, Geosparc en InTouch de handen in elkaar slaan, zorgt dit ervoor dat steden meer ademruimte krijgen om hun vooruitstrevend parkeerbeleid uit te stippelen. Zo maken ze van de smart city van morgen, vandaag al een realiteit.

OVER GEOSPARC

De missie van Geosparc is het leven van burgers verbeteren op basis van weldoordachte, op geolocatie gebaseerde oplossingen aan de hand van Open Software en Open Data. Geosparc is een gerenommeerde, betrouwbare gis, open source en open data partner die inzet op het bouwen van intelligente geo-gebaseerde oplossingen bij klanten en partners wereldwijd.

Ondertussen heeft Geosparc een positieve track record afgelegd en is Geosparc actief in diverse Europese en R&D projecten om continu vernieuwende oplossingen en producten te kunnen aanbieden rond mobiliteit en open data. Voorbeelden hiervan zijn PoliVisu en InspireGIS. Op de Belgische markt is Geosparc een veelgevraagde innovatiepartner, actief op het gebied van diverse GIS-implementaties bij de Vlaamse Overheid (o.a. Databank Ondergrond Vlaanderen, Vlaamse Milieumaatschappij, Inname Openbaar Domein, ...) en leveranciers van GIS componenten aan andere IT-bedrijven. zie www.geosparc.com

OVER INTOUCH

InTouch maakt het leven in de stad aangenaam door het bouwen van smart city oplossingen die steden en politiezones meer ademruimte geven. De 25 medewerkers van InTouch bedenken elke dag creatieve software oplossingen waarbij het ontzorgen van inwoners en stads-en politiemedewerkers centraal staat. Het team bestaat uit experten in handhaving en hun InTouch Hub software focust op digitale vergunningen, parkeren in de stad en de handhaving en verwerking hiervan. Zo versterkt het InTouch vergunningen- portaal de band van de stad met de burger door het mogelijk te maken om vergunningen online aan te vragen, te betalen of te verlengen.

InTouch helpt het parkeerbeleid van Belgische steden zoals Kortrijk te innoveren vanuit Droneport in Sint-Truiden, dé hotspot voor groeibedrijven in de mobiliteitssector. Daarnaast heeft het bedrijf internationale groeiplannen om ook in het buitenland een positieve impact te creëren in stedelijke omgevingen. Onze baseline luidt niet voor niets “unlock urban potential”. www.intouch.be

OVER NEDAP

Nedap is gespecialiseerd in technologische oplossingen voor verbetering van de doorstroming van voertuigen in stedelijke omgevingen. De draadloze parkeersensoren van Nedap, SENSIT genaamd, detecteren in real-time per parkeerplek of en hoe lang deze bezet is. Met deze real-time data kunnen automobilisten gemakkelijk een vrije parkeerplaats vinden, en steden krijgen gedetailleerde informatie over handhaving en mobiliteit. www.nedapidentification.com

Lees hier onze meest recente artikels